week van 3 januari

3-01-2022

Vooruitzicht 2022.

We gaan ons weer wagen aan de meest moeilijke beursnotitie van het jaar. Namelijk een voorspelling doen voor het komende jaar. Het zal wederom een jaar worden dat in het teken zal staan van het Corona virus. Dit virus zorgde er in 2020/2021 voor dat alle wijze lessen uit het verleden naar de prullenbak gezonden konden worden. Het was een jaar van extremen. Hoe het virus verder ontwikkeld of compleet wordt bestreden zal de koers gaan bepalen. Iedereen hoopt dat vanaf het tweede deel van 2022 het leven weer een beetje normaal op gang komt. Momenteel zitten we nog volop in het griep seizoen, wat de zaken ook niet makkelijk maakt. Veel mensen zijn gevaccineerd, de vraag is nu of de toekomstige varianten hiermee ook bestreden worden. Hopelijk worden de varianten minder sterk, zoals nu lijkt te zijn met het Omicron virus. Als het minder dodelijk wordt en meer richting een “normaal” virus gaat, dan kunnen we weer “normaal” gaan leven en dit als wijze les beschouwen. De toekomst zal het leren, maar het zal voorlopig wel de groei van de wereld economie gaan bepalen. Verder zullen de tussentijdse verkiezingen in Amerika in november een belangrijke rol gaan spelen. Momenteel hebben de Democraten onder leiding van de heer Biden het voor het zeggen. Maar als we de peilingen mogen geloven is de heer Biden de minst populaire president in de geschiedenis van Amerika. De kans is groot dat in november de Republikeinen de macht over nemen. Als de peilingen zo slecht blijven, dan zullen de Democraten er alles aan doen om hun agenda tot november zoveel mogelijk door te duwen. Met de huidige inflatie is nog meer geld in de economie pompen een heel slecht idee. Tenminste als we de geschiedenisboeken mogen geloven. Voor de rest verwachten we wederom een goed jaar. Maar met minder stijgingen dan het afgelopen jaar. In het afgelopen jaar kon de S&P 500 70 keer een recordstand noteren. Dat verwachten we niet in 2022. Wat wel? Lees verder!

                 

Wij verwachten voor 2021de volgende trends:

Rente:

We verwachten dat de Amerikaanse rente in 2022 gaat oplopen. De heer Powell heeft aangekondigd dat we rekening moeten houden met drie renteverhogingen in 2022. In maart loopt het steunprogramma af van de Federal Reserve (FED) die was bedoeld om de rente laag te houden, om zo de Amerikaanse economie een steun in de rug te geven. Eind 2021 is men begonnen deze maatregelen terug te draaien. In 2020 sloten we rond de 0,9% voor de 10 jaar rente. Dit jaar sloten we op 1,51%. De verwachting is dus dat we verder gaan oplopen. Ook hier vallen we even terug op de geschiedenis. Een rente onder de 3% is positief voor de aandelenmarkten. Meestal verhoogt de FED de rente met stapjes van 0,25%. Dat zou betekenen dat als men dat zou doen we aan het einde van dit jaar rond de 2,25% zouden kunnen uitkomen. Ruim onder de 3%. Ook in andere landen zien we hetzelfde gebeuren. Door een oplopende inflatie wereldwijd willen de centrale banken de inflatie afremmen door rentes te verhogen. In Duitsland is er nog steeds een negatieve rente. Dit zal vermoedelijk omslaan naar een positieve rente voor het halve jaar om is. De Europese Centrale Bank heeft ook al aangegeven dat men hun steunmaatregelen gaan afbouwen. Net als bijna alle andere centrale banken. Er zijn al een aantal die hun rentes zijn gaan opvoeren. Maar velen kijken naar wat er in Amerika gaat gebeuren. In maart is men klaar met het terugdraaien van de steunmaatregelen in Amerika. We kunnen dan in april of mei de eerste verhogingen verwachten. De aandelenbeurzen houden hiermee al rekening. Dus een schok zal het niet zijn. Pas als de inflatie terug loopt, wordt het een moment om weer eens in obligaties te beleggen en daar wat rente uit te ontvangen. Momenteel is het niet aantrekkelijk om in obligaties te beleggen. Dividenden zijn een beter alternatief.

 

Valuta’s:

De dollar sloot ten opzichte van de euro op $1,132 ten opzichte van $1,21 een jaar eerder. We stonden een paar weken geleden dicht bij de $1,12. Onze voorspelling van vorig jaar was dat we richting de $1,10 zouden gaan. Dus we zaten er dichtbij. Eigenlijk is er weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Wij verwachten dat de rente in Amerika sneller zal stijgen dan in Europa. Hierdoor kan de dollar in kracht winnen. De inflatie is in Europa fors lager dan in Amerika. Mochten de Democraten meer steunprogramma’s nog snel implementeren, dan zal de inflatie in Amerika nog verder oplopen, waardoor de FED agressiever zal moeten optreden. Lees: meer renteverhogingen, of verhogingen met meer dan 0,25%. In Europa loopt alles veel geleidelijker. Dus vanuit die hoek verwachten we geen onverwachte stijgingen. In 2020 waren de tweets van de heer Trump reden tot zorgen voor de markten. In 2021 en 2022 zijn het de stimuleringen van de heer Biden die de gemoederen bezig houden. De heer Powell zal sterk in zijn schoenen moeten staan. Want de algemene wijsheid meldt dat je het beste inflatie kunt bestrijden met renteverhogingen om hiermee de geldhoeveelheid te beperken. Maar de plannen van de heer Biden doen net het tegenovergestelde. Voor economen is dit de grootste onzekerheid voor 2022. Wij durven daardoor geen voorspelling te doen voor wat de dollar ten opzichte van de euro zal gaan doen. Het Britse Pond zal langzaam maar zeker weer in waarde kunnen stijgen, mits men de problemen met Europa kan oplossen. Deze stammen nog uit de Brexit en men onderhandelt vrolijk verder. Voor Azië zien we dalingen van de valuta’s daar ten opzichte van zowel de dollar als euro. Rusland is wel een land waar we naar kijken. Er is veel rumoer op politiek vlak, maar als dat wat tot rust komt dan verwachten wij dat de Russische economie en daarmee ook de Roebel het goed gaat doen.

 

Bedrijfsresultaten:

Net als vorig jaar denken wij dat de bedrijfsresultaten in Amerika zich beter blijven ontwikkelen dan de verwachtingen. Wij denken dat de dollar in waarde zal gaan toenemen maar omdat men vooral voor de binnenlandse markt produceert zullen alleen de exporteurs hier last van kunnen krijgen. De bekende FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google [Alphabet]) bleven aan het einde van 2021 achter met de rest van de markt. Net als vorig jaar! De stijgingen van 2021 waren erg vertekend. Als we bijvoorbeeld de top tien stijgers uit de S&P 500 en de Nasdaq zouden halen, dan zouden beide beurzen in de min zijn geëindigd in 2021. Het was dus belangrijk om in de juiste aandelen te zitten. De kleine aandelen bleven fors achter ten opzichte van de grotere spelers. Dat zou in 2022 wel eens kunnen gaan veranderen. In 2021 steeg de S&P 500 sterker dan de Nasdaq. Iets wat we al jaren niet gezien hadden. De stijging van de Russell 2000 was veel lager dan die van de S&P 500, Nasdaq en de Dow-Jones. Doordat we denken dat de dollar sterker zal gaan worden, zullen de exporterende bedrijven het lastiger krijgen om hun producten op de wereldmarkt te verkopen. 80% van de Amerikaanse productie wordt in Amerika geconsumeerd. Dus maar 20% is voor export. Maar door de oplopende inflatie komen er veel onduidelijkheden! Toch verwachten wij dat de verandering van winkelen naar online winkelen door blijft zetten. Zeker nog het eerste halfjaar, mede door het Corona virus. Dus bedrijven die een goede online omgeving hebben, zullen de winnaar van 2022 worden. Wellicht pas in de 2e helft van 2022 kunnen we weer vrij naar winkels toe, om daar onze boodschappen te gaan doen. Maar alles hangt hierbij af van wat het virus ons brengt. Als de volgende variant weer dodelijk blijkt te zijn, dan zijn we weer terug bij af. Al zien we dat de consumenten moe worden van alle maatregelen. Dus een lockdown zien we niet snel meer gebeuren. Wat natuurlijk goed is voor de wereldeconomie. Doordat veel mensen niet vrij konden reizen in 2020/2021 is er veel spaargeld. Mensen willen dat graag uitgeven. De online winkels zullen het dan ook nog goed blijven doen, net zoals de transport sector. Ook de betaaldiensten zullen profiteren. Wellicht wat vroeg, maar vliegtuigmaatschappijen, cruisemaatschappijen en hotels kunnen opeens in de belangstelling komen te staan wat later in 2022. Om al die pakketjes en mensen te kunnen vervoeren, zal ook de energie sector het wel eens goed kunnen gaan doen. Door de oplopende rente denken wij dat ook de banken hiervan kunnen profiteren. Kortom wij zijn zeer positief voor de bedrijfsresultaten! Maar alles hangt af van het virus en de politiek/inflatie!

 

Grondstoffen:

Einde 2020 stond een vat olie rond de $48,50. Eind 2021 stond een vat olie op $75,50. Dit omdat we toch meer energie zijn gaan gebruiken. Die trend zien we doorzetten in 2022. Maar ook hier zien we dat de politiek een belangrijke rol speelt. In 2020 was Amerika energie onafhankelijk. Dat wil zeggen, men produceerde in Amerika meer olie dan dat men verbruikte. Dat kwam omdat de heer Trump de oliemaatschappijen steunde. Vanaf dag 1 dat de heer Biden president werd, werden de oliemaatschappijen getroffen door allerlei maatregelen, waardoor Amerika nu weer olie moet importeren. De vraag is dus enorm toegenomen, vooral door politieke besluiten. Als Amerika weer terug gaat naar het produceren van olie, dan zal de olieprijs zeker weer gaan dalen. Maar met de lijn welke de heer Biden volgt, lijkt dat niet te gebeuren in 2022. Wij verwachten dat de wereldeconomie verder zal aantrekken. Wederom, het hangt voor een groot deel af van het Corona virus! Maar het lijkt erop dat de mensheid wegen vindt om zo snel mogelijk weer een “normaal” leven te hebben. De reizen nemen toe. De bedrijven breiden uit. Er wordt volop gebouwd en we zien dat wereldwijd de mensen weer aan het werk gaan. De vraag naar grondstoffen zal dus blijven toenemen. Niet alleen de prijs van olie is fors opgelopen. Ook de prijs van koper en andere grondstoffen zijn fors gestegen. Maar wij denken dat dit pas het begin is! Als de politieke situatie in Amerika niet veranderd, dan kunnen we weer olieprijzen zien van boven de $100. We hebben al prijzen van boven de $125 gezien en ook toen kon de economie groeien. Dus we zien verder prijsstijgingen niet als een belemmering voor een economische groei. Ook alle grondstoffen welke we nodig hebben bij het bouwen zien we verder stijgen. De prijzen van vlees en granen zien we verder stijgen. Het enige wat we zien stabiliseren of dalen zijn de prijzen van edelmetalen. Dus goud en zilver. Deze grondstoffen krijgen met twee problemen te maken. Allereerst een stijgende dollar. Goud en zilver, net als bijna alle andere grondstoffen, worden in dollars genoteerd. Als de dollar stijgt, wordt het voor ander valuta’s duurder om goud en zilver te kopen. Een nog groter probleem is dat goud en zilver niets opbrengen. Dus geen rente of dividend. Het kan alleen profiteren van koersstijgingen en wordt vaak gezien als vluchthaven in onzekere tijden. De onzekere tijden hebben we wel. Maar als de rentes wereldwijd gaan stijgen, wordt het aantrekkelijker om in obligaties te beleggen, dan in edelmetalen. Obligaties worden ook gezien als vluchthaven. Dus als de beleggers kunnen kiezen uit een product dat rente oplevert, zonder risico, dan kiest men daarvoor. Hierdoor zal de aantrekkelijkheid van de edelmetalen verdwijnen. We komen nog even terug op koper. Dit is geen edelmetaal. Maar is wel een metaal waar we altijd naar kijken. Eind 2020 stond koper op een prijs van $3,50, wel sloten vorige week rond de $4,40. Een stijging van 25%. Wij denken dat koper dit jaar wederom een forse stijging zal laten zien. Juist omdat het zo goed gaat met de wereldwijde economie en de drang naar bouwen. Dus bedrijven die zich bezig houden met het winnen van grondstoffen staan bij ons hoog op ons lijstje van potentiële winnaars voor 2022.

 

Regio’s:

Voor 2022 verwachten wij dat vooral de regio’s het goed gaan doen die zich bezig houden met het produceren van grondstoffen. Denk aan Australië, Latijns Amerika en Afrika. De Aziatische regio zien we minder zitten. Dit is voor het eerst sinds jaren dat we minder enthousiast zijn over deze regio. De centraal geleide economie in China barst uit zijn voegen. Men is druk bezig de grote publieke bedrijven aan banden te leggen. Deze bedrijven worden als gevaar gezien door de regering. De bankensector heeft grote problemen met uitstaande leningen die niet terugbetaald worden en de boekhouding is van geen kanten op orde, tenminste niet volgens westerse maatstaven. Daarbij komt dat de onroerendgoedmarkt in China is ingestort en een aantal grote bedrijven staat op omvallen. Evergrande is daar een goed voorbeeld van. Als dit bedrijf failliet gaat, kan dat wel eens grote gevolgen hebben voor de bankensector in China. In Europa zien we gestage groei voor 2022. Niet spectaculair, maar gestaag. Voor Rusland zien we hele goede vooruitzichten. Maar er is een groot vraagteken en dat is ook weer de politiek. Hoever wil Poetin gaan met zijn dreigingen naar voormalige Sovjet Unie staten? Als hij besluit deze in te lijven, dan kan dat wel een uitlopen op meer sancties vanuit het westen. Maar zolang het bij dreigingen blijft, dan kan deze economie wel eens goed stijgen. Voor Latijns Amerika zijn we positief. Mede doordat vele landen producenten zijn van grondstoffen, welke we fors zien stijgen in 2022. Maar waar de wereld het meest naar kijkt, blijft de motor van de wereldeconomie en dat is Amerika. De grote stijgingen van 2021 zien we niet terug komen. Maar een stijging van meer dan 10% verwachten we zeker. Al zal de aandacht op andere sectoren komen te liggen. De bedrijven die normaal veel lenen of grote leningen hebben uitstaan, zullen het lastig krijgen in 2022 door de oplopende rente. Bedrijven die juist kunnen profiteren van een oplopende rente, daar zal de aandacht naar toe gaan. Ook Engeland zien we goed kunnen stijgen, met name in de tweede helft van 2022. We gaan ervan uit dat men dan de problemen met de Brexit tegen die tijd hebben opgelost.

 

Beleggingsinstrumenten:

Omdat we de rente zien oplopen, is het zeker in de eerste helft van 2022 geen goed idee om in obligaties te beleggen. Maar wellicht komt dat eind 2022 verandering in, mits men de inflatie onder controle krijgt en men inderdaad de rente in de tussentijd drie keer heeft verhoogd. Als de inflatie toch te sterk blijft stijgen, dan zou het zomaar kunnen dat men de rente verder verhoogd, al gaan we daar momenteel nog niet vanuit. Exchange Traded Funds blijven populair en er komen er meer en meer. Dit is een makkelijke manier om bijvoorbeeld internationaal te beleggen. Of in bepaalde sectoren te beleggen, zonder dat men zelf op zoek hoeft naar de betere bedrijven of sectoren. Met de onzekerheden waar we nu mee te maken hebben, kiezen we graag om op deze manier onze risico’s te spreiden. Vooral de landenfondsen zullen in de belangstelling staan. Er zijn ook ETF’s welke investeren in sectoren. Een van die fondsen is her ARKK fonds. Deze belegd in bedrijven die bezig zijn met nieuwe technologieën. Dit fonds is in 2021 met 25% gedaald, maar de jaren ervoor was het een absolute topper. Dit soort fondsen zijn speculatief in karakter, maar voor de belegger met een tijdshorizon van meer dan vijf jaar, zeker de moeite waard. Dus ETF’s zullen in 2022 een nog grotere rol krijgen. Iets wat in de afgelopen jaren ook veel aandacht kreeg waren de crypto producten. Buiten de bekende namen zijn er in 2021 veel bijgekomen. Ook beursgenoteerde producten. Ook in deze instrumenten zit nog steeds veel geld. Al zien we dat de bewegelijkheid fors aan het toenemen is. In 2021 zagen we dat er veel nieuwe beleggers naar de beurzen kwamen. Dit kwam voornamelijk omdat veel mensen vanuit huis moesten werken. Veel van deze nieuwe beleggers hebben een veel hoger risico plafond. Men durft makkelijker geld te verliezen om zo meer rendement te kunnen krijgen dan de traditionele beleggers. Ook in 2022 zien we deze trend voortzetten. In 2022 verwachten we meer speculatieve producten op de markten om aan deze behoefte te voldoen. Ook opties komen weer terug in de belangstelling. Opties kunnen gebruikt worden voor een defensieve strategie of juist het omgekeerde. Wij gebruiken opties ook, maar meer om extra rendement te maken op bestaande posities. Deze strategie levert gemiddeld per jaar 3% extra rendement op. Dit blijven we in 2022 dan ook gebruiken, zeker ook omdat we een mindere stijging van de indexen verwachten dan in 2021.

 

Sectoren in de Amerikaanse markt:

De grote stijgers van 2021 vinden wij momenteel aan de dure kant. Maar zoals hierboven geschreven, “the trend is your friend”. Beleggen is in 2020 enorm veranderd en wij proberen mee te gaan in het “nieuwe” beleggen, maar blijven dus heel voorzichtig.

De banken sector lijkt aan een wedergeboorte bezig. Een bank verdiend geld door het verschil in de rente tussen geld dat men ontvangt (spaargeld) en geld dat men uitgeeft (leningen, hypotheken). Wij denken dat we in 2020 het laagste punt van de rente voor de komende periode gezien hebben. We verwachten dat de rente gaat oplopen en de beurzen kijken vooruit. De banken sector heeft het in 2021 al goed gedaan, maar wij verwachten dat deze trend zich zal voortzetten. Want als de rente gaat oplopen, kan ook het rente verschil groter worden, waardoor de bank makkelijker geld verdiend, tegen een lager risico. De infrastructuur sector is een sector welke jarenlang alleen maar klappen heeft gehad. In de afgelopen tien jaar is er maar weinig aan onderhoud gedaan aan bijvoorbeeld wegen. Daar zal een inhaalslag gemaakt gaan worden. De oliesector heeft het in 2021 al goed gedaan, maar ook hier verwachten wij dat de trend zich zal voortzetten. Zeker als de prijs van olie langzaam blijft stijgen. De grote bedrijven die ook nog eens een mooi dividend rendement geven zullen het goed doen. We hebben gezien dat op het einde van 2021 de speculatieve bedrijven onder druk kwamen te staan. Dat zal in 2022 nog wel eens kunnen voortduren, maar andere sectoren zullen deze leidende rol gaan overnemen. We blijven kijken naar de beveiliging sector. Niet zozeer de fysieke beveiliging, maar de beveiliging voor computer systemen. We zien dat er meer en meer aan cyber criminaliteit wordt gedaan en dat er geld wordt gevraagd als je systeem wordt gekidnapt. Veel bedrijven hebben oudere systemen en zijn niet up to date met de laatste beveiligingen. Maar de tijden veranderen en het hacken van systemen komt steeds vaker voor. Dus ook deze sector heeft onze aandacht. Verder verwachten wij consumenten bedrijven het goed zullen doen. Mede doordat beleggers op de vlucht slaan uit “dure” aandelen doordat de inflatie verder oploopt. Dan komen de consumenten bedrijven in het spotlicht te staan. Men zal in 2022 meer defensief gaan beleggen totdat de inflatie zal gaan afnemen. De vraag is niet alleen wanneer dat gebeurd in 2022, maar of dat gebeurd in 2022. Zoals al eerder vermeld blijven we zeer optimistisch over bedrijven die zich bezig houden met het winnen van grondstoffen. Zeker omdat we verwachten dat de vraag hiernaar pas in de kinderschoenen staat. Verder denken wij dat de reis sector een inhaalslag gaat maken. Aan het begin van 2021 hebben we dat ook gezien, al was die opleving maar kortstondig. Als het Omicron variant snel om zich heen slaat, maar ook snel weer verdwijnt en de opvolger is ook mild in klachten, dan zouden we wel eens sneller dan gedacht weer vrij kunnen bewegen. Veel mensen willen reizen, dus die vraag kan explosief stijgen. We zien dat hier op Curaçao ook! De toeristen die komen, willen uitgeven. Wat hier op micro niveau gebeurt, hopen we in 2022 te zien op globaal niveau.

 

Kortom we zijn optimistisch voor 2022. Al denken we dat we ergens dit jaar wel een daling zullen zien van 10% of meer. Dat zou wel eens na maart kunnen zijn. April of mei kunnen wel eens zwakke maanden zijn. Maar tot die tijd is het zaak om portefeuilles aan te passen aan een nieuwe werkelijkheid. Een 10% stijging voor de indexen zien we wel gebeuren. Vooral de Russell 2000 zou het wel eens goed kunnen doen. Kortom een jaar vol uitdagingen, maar met een positief einde!

 

 

Als voetnoot willen we wel het volgende nog even kwijt. Al onze voorspellingen ten spijt, alles valt of staat met wat het Corona virus gaat doen. Als we weer een heropleving krijgen dan kan alles in de prullenbak. Net als wat vorig jaar gebeurde. We gaan ervan uit dat het Corona virus langzaam onder controle komt en dat we weer kunnen werken op kantoor er op vakantie kunnen. Dat winkels open kunnen blijven en dat we weer terug kunnen gaan naar ons leven van voor 2020, met wellicht wat kleine aanpassingen. Verder zal de Amerikaanse politiek roet in het eten kunnen gooien door de inflatie nog verder aan te wakkeren. Maar wij hopen dat men van koers wil veranderen. Zo niet, dan zullen de tussentijdse verkiezingen in november wel eens een forse klap kunnen opleveren voor de Democraten.

 

Namens ons team van Kaat Vermogensbeheer NV wensen wij u een goed, gezegend en een (financieel) gezond 2022 toe! Een jaar waar al uw wensen mogen uitkomen.