week van 11 mei

11-05-2020

Twee werelden.

De beurzen kunnen er geen genoeg van krijgen. In de afgelopen week bleven de indexen vrolijk door stijgen. Alsof er niks aan de hand is. De Nasdaq kon iedere dag een plus noteren. De Dow-Jones en de S&P 500 moesten alleen woensdag een stapje terug doen, maar voor de rest van de week hosanna in den hooge. Er zijn in de afgelopen zeven weken 33 miljoen nieuwe werkeloosheidsaanvragen gedaan. Ruim 20,5 miljoen mensen in Amerika hebben hun baan verloren in de maand april en de beurzen lopen op. Iedereen gaat ervan uit dat Amerika binnen korte tijd weer volledig open gaat en dat de winsten voor bedrijven met sprongen vooruit gaan. We zijn minder dan 15% verwijderd van de recordstanden die we in februari zagen. Kortom iedereen koopt aandelen en de aandelen blijven stijgen.

 

Wij zijn vermogensbeheerders, dus kijken we naar risico’s en rendement. Wij zien dus een heel ander beeld, dan dat de Amerikaanse indexen ons vertellen. We zien dat de prijs van goud blijft oplopen. Daarnaast zien we de rente in Amerika afnemen. We zien dat Bitcoin opeens weer bijna $9.000 noteert. Dit alles klopt niet en is iets wat we in eind januari ook zagen. Daarbij komt dat de 2.900 punten grens in de S&P 500 een zware weerstand is. Vrijdag sloten we erboven. Maar blijven we erboven? Kortom wij zien teveel zaken die niet kloppen met de standen van de beurzen. Iets moet veranderen. Maar het lijstje van zaken die negatief zijn, zie hierboven, is langer dan het lijstje met positieve zaken, de hoge standen van de aandelen indexen. Een hoge goudprijs komt meestal tot stand als mensen een veilige haven zoeken. Goud levert geen rente of dividend op. Dus moet het hebben van koersstijgingen. Goud staat hoog, dus er wordt veel gekeken naar een vluchthaven. Als de rente laag staat, betekend dat veel beleggers obligaties kopen. Als er veel vraag naar obligaties zijn, hoeven de uitgevers geen hoge rente te vragen. Als je nu je geld voor 10 jaar in Amerika vast zet, krijg je daar 0,679% voor. Dit is een teken dat er veel mensen zijn die liever 0,679% per jaar krijgen, dan dat ze willen beleggen in aandelen. Als we kijken naar speculatieve beleggingen, die rijzen de pan uit. Bitcoin stijgt, omdat mensen liever heel veel risico willen nemen, dan dat men aandelen koopt die langzaam oplopen. Speculatie in deze vorm zien we vaak aan een top van een stijging. Als klap op de vuurpijl kijken we naar hoeveel aandelen er daadwerkelijk hard stijgen. Dit is maar een klein aantal. De FANG aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Google) aangevuld met Apple en Microsoft zijn de grootste stijgers, die de beurzen omhoog trekken. Maar haal je deze aandelen uit de indexen, dan blijkt opeens dat de beurzen helemaal niet hard zijn gestegen sinds hun dieptepunt in maart. Kortom een klein aantal aandelen zorgt voor de stijgingen. Waar laat dat ons? Wij denken dat de beurzen te hard zijn opgelopen in de afgelopen weken. Vooral omdat iedereen denkt dat Amerika en de rest van de wereld in de maand mei alweer volledig open gaat. Wij denken dat dit NIET het geval is en dat de speculanten die de beurzen zo hard en zo ver hebben laten oplopen, ook opeens verkopers zullen worden. Wij zouden het liefste zien dat de beurzen nog een keer fors naar beneden gaan om de speculanten uit de markten te duwen en daarna langzaam het herstel in te gaan, onderbouwd met een afnemende impact van het virus. Maar de beurzen zijn er altijd op uit, om datgene te doen, wat niemand wil. Dus mochten de beurzen oplopen, dan staan we niet vreemd te kijken. Maar uiteindelijk gaat iemand de rekening betalen. Dat zijn wij liever niet. Wij raden dan ook aan om eventuele winsten te nemen en te zorgen dat u voldoende cash langs de zijlijn hebt staan om zometeen goedkoop aandelen te kunnen kopen.

 

Een kleine noot wat betreft Curaçao. Gelukkig heeft de regering eindelijk besloten om bijna weer terug naar “normaal” te gaan. Alleen de avondklok is nog in werking en moet de horeca zich een beetje aanpassen. Het werd tijd! Hopelijk gaan meer bedrijven open, dan dat iedereen denkt. De schade is enorm en het zal wel even duren, voordat we precies weten wat dit allemaal gekost heeft. Hopelijk houd de regering de luchthaven nog gesloten, maar wij hebben een vermoeden dat het daar fout gaat. Ik hoop dat ik het verkeerd zie. Maar de ervaring leert helaas anders. Een kinderhand is snel gevuld, dus laten we blij zijn met wat we gekregen hebben.