week van 13 april

13-04-2020

S&P 500 had de grootste stijging sinds 45 jaar.

Het kan vriezen en het kan dooien. Niets is zo veranderlijk als het weer, behalve het sentiment op de aandelen beurzen. De wereld is in de grip van het Corona virus. Ziekenhuizen kunnen de toeloop bijna niet aan. Volgens de kranten is het einde van de wereld nabij en wat doen de beurzen? Die laten een wekelijkse stijging zien welke we in 45 jaar niet gezien hebben. Vorige week schreven we al dat de beurzen vooruit kijken. Dat deden ze inderdaad de afgelopen week. Men kijkt ernaar uit dat de beperkingen wellicht volgende maand al worden opgeheven en dat het dan weer “back to business” is. Voordat het virus toe sloeg, liep de wereld economie op rolletjes. Dit is tot een abrupte stilstand gekomen, maar men denkt dat zo snel als dat de wereld economie tot een stop is gedwongen, dat net zo snel weer gaat opstarten. De toekomst zal het leren. Voor de week stegen dus de belangrijkste Amerikaanse indexen fors. De Dow-Jones steeg 12,67%. De S&P 500 steeg met 12,1%. De Nasdaq steeg met 10,59% Zijn alle problemen nu achter ons?

 

Dat de beurzen zo hard stegen is omdat veel mensen geloven dat het niet veel slechter kan. Als we kijken bij de grote effectenhuizen en banken zien we dat er een forste toestroom is van mensen die een beleggingsrekening willen openen. Want na zo een forse daling, moeten er toch koopje zijn? Klopt! Maar om nu volop aan het kopen te slaan is wellicht wat voorbarig. In de afgelopen drie weken zijn er meer dan 16 miljoen mensen in Amerika werkloos geraakt en wellicht is dit een topje van de ijsberg. Want dit cijfers is gebaseerd op mensen die een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Niet iedereen doet dat. Als de “lockdown” wordt opgeheven zal het grootste deel van deze mensen weer een baan krijgen. Maar hoe lang gaat dat duren? Deze week beginnen we met de eerste kwartaal cijfers. De banken zijn dinsdag als eerste aan de beurt. Dit zou wel eens een koude douche kunnen geven. De eerste twee maanden zullen goed zijn geweest. Maar vanaf maart heeft het Corona virus in Amerika huis gehouden. Bijna geen enkel bedrijf zal zich willen wagen aan een voorspelling voor het komende kwartaal, laat staan voor de rest van het jaar. Veel verwachtingen zullen worden terug getrokken. Eigenlijk hangt alles af van hoe snel de wereld het virus onder controle kan krijgen. Verder is alles onduidelijk. Laat nu juist de onduidelijkheid het grootste zorgkindje van de beurzen zijn. We hebben momenteel ook te maken met een overschot aan olie. De prijzen zijn ruim 66% gezakt dit jaar. Normaal kunnen we dat zien als een stimulans voor de economie. Probleem is dat bijna niemand ervan kan profiteren. Bijna iedereen werkt vanuit huis en de luchtvaart maatschappijen vliegen niet. Het afgelopen weekend werd er een overeenkomst gesloten tussen Rusland en de OPEC landen. Ook landen buiten de OPEC geven aan hun productie terug te brengen. Hopelijk zorgt dat ervoor dat de olie prijzen kunnen stijgen. Want met zulke lage olie prijzen kunnen veel Amerikaanse producenten niet produceren. Dan zouden we uit deze hoek ook nog eens ongeveer 2 miljoen werklozen kunnen verwachten en veel olie maatschappijen die het niet kunnen redden en failliet zullen gaan. Alles lijkt dus kommer en kwel. Maar zoals gezegd, de beurzen kijken vooruit. Wellicht dat we de komende week een pauze of daling zullen zien na zo een goede week. Maar laten we ervan uit gaan dat het virus onder controle gebracht gaat worden en dat we weer terug gaan naar een economische groei. Ons beleid blijft, wij kopen aandelen, maar kopen het in fases. Aan alle ellende komt een einde, al lijkt dat in sommige gevallen nog ver weg.

 

Een kleine noot wat betreft Curaçao. Momenteel hebben we vier “actieve” besmettingen. Door deze vier mensen zitten 160.000 mensen thuis. De overheid kan dit niet financieren. Als er geen mensen besmet zijn, dan kan je iemand anders ook niet besmetten. Na vier weken is het wel duidelijk dat er geen “andere” mensen besmet zijn. Dus zet de lokale economie open. Houd de luchthaven dicht, maar laat mensen weer zo snel mogelijk werken! Niet alleen voor de economie is dit hard nodig, maar ook voor onze geestelijke gesteldheid! We moeten waakzaam blijven, maar een “lockdown” zoals nu is niet te verdedigen en zeker niet te financieren. Bedrijven kunnen nu nog open gaan, maar hoe langer dit duurt, hoe meer bedrijven voor goed hun deuren gesloten zullen houden.