week van 13 mei

13-05-2019

Onderhandelingen.

In de afgelopen week leek het erop dat het enige wat de beurzen in beweging zette, was het nieuws omtrent de onderhandelingen tussen China en Amerika. Bij ieder stukje nieuws, schoten de koersen van aandelen een andere kant op. Al met al was het een zware week, maar met een paar positieve zaken. Voor de week sloot de Dow-Jones 2,1% lager. De S&P 500 verloor voor de week 2,2%. De Nasdaq had de slechtste week van dit jaar met een daling van 3%.

 

Het begon allemaal vorige week vrijdag. Het akkoord waar iedereen vanuit ging, kwam terug vanuit China laat op de avond. Het 150 pagina tellende akkoord zag zwart van de aanpassingen. En dit terwijl iedereen dacht dat we klaar waren met de onderhandelingen. De tweet van de heer Trump die zondag volgde baarde iedereen zorgen. De Dow-Jones index dook met 470 punten naar beneden, maar sloot 66 punten lager. De hele week kenmerkte zich door de grote uitslagen op één dag. Op de laatste handelsdag van de afgelopen week, zakte de Dow-Jones met 358 punten, om uiteindelijk ruim 114 punten hoger te sluiten. Kortom een feest voor handelaren en de beleggers deden niet veel, behalve verkopen op de opening. Wat bijna iedere dag een slecht plan bleek te zijn. In één week tijd werd er voor $20 miljard aan aandelen verkocht. Bij zoveel onrust zou je denken dat de goud prijs fors zou stijgen. Want goud wordt gezien als een veilige vluchthaven. Voor de week sloot goud 0,5% hoger. Niet iets wat je verwacht met zulke onrust. Dus dat geeft de belegger hoop. Verder zagen we op de meeste dagen dat de beurzen hoger sloten, dan dat men op dezelfde dag opende. Ook dat is een goed teken. De enige uitzondering was dinsdag, toen was het slot een stuk lager dan de opening. Op vrijdag werden de onderhandelingen gestopt, maar met een positieve ondertoon. De verhoging van de importheffingen op $200 miljard aan goederen van 10% naar 25% ging vrijdag in. Maar dat geld alleen voor spullen welke nog niet onderweg zijn. De reis per boot van China naar Amerika duurt ongeveer 14 dagen. De onderhandelaars hebben dus 14 dagen de tijd om zoveel vooruitgang te laten zien, dat de import heffingen dus geen invloed hebben. We zullen in de komende 14 dagen nog grote uitslagen kunnen zien. Maar het lijkt erop dat de onderhandelaars vertrouwen hebben in een positieve uitkomst. We zullen het zien, want dat dachten we tot vorige week vrijdag ook!

De kwartaal cijfers lopen nu toch echt wel ten einde. Dus vanuit die hoek verwachten we geen grote veranderingen voor de indexen. Er komen deze week wel veel macro economische cijfers vanuit Amerika naar buiten. Dus daar kijken we zeker naar uit. In de afgelopen week zagen we dat de beleggers hun aandelen inruilde voor obligaties. Dat is niet zo vreemd. Het voordeel van deze ruil is dat het weer makkelijk kan omdraaien. We zien de grote beleggers momenteel aan de koopkant van de aandelen markten staan. Al zien we wel dat men liever de defensieve aandelen koopt ten opzichte van de meer risico volle aandelen. De komende week zal dus bewegelijk blijven. Wij houden onze aandelen vooralsnog aan en kopen zelfs voorzichtig wat bij. Maar mochten de omstandigheden verslechteren, dan zullen we langs de zijlijn gaan staan om even rustig af te wachten. Zover is het nog niet, maar we houden de markten en de onderhandelingen scherp in de gaten!