Vooruitzicht 2016

4-01-2016

Vooruitzicht 2016

We gaan ons weer wagen aan de meest moeilijke beursnotitie van het jaar. Namelijk een voorspelling doen voor het komende jaar. Het zal een jaar worden dat in teken zal staan van grondstoffen en verkiezingen. Wel denken we dat het een beter jaar zal zijn dan 2015. Het eerste deel van 2016 zal het meest onrustig zijn. Waarbij de olieprijzen een hoofdrol zullen blijven spelen. Mochten we weer een uitglijer maken, dan zal dat vooral in de eerste helft van dit jaar zijn. Wellicht zelfs een correctie van 10%. Ook denken wij dat Amerika als enige de rente zal verhogen, al zal dat niet veel zijn. Wellicht staan we 0,75% hoger dan dat we nu staan. Zoals gezegd zal olie vooral aan het begin van dit jaar een hoofdrol opeisen. Pas later dit jaar zal alles wat meer tot rust komen. Dat de olieprijs zo lang zo laag is blijven staan, kwam voor ons als een volslagen verassing. Het heeft ook roet in een mooi beursjaar gegooid.

 

Wij verwachten voor 2016 de volgende trends:

Rente:

We verwachten dat de Amerikaanse rente in 2016 gaat oplopen. Eind 2015 is er een begin gemaakt. Iets wat 9 jaar niet was gebeurd. Maar de stijgingen in 2016 zullen niet groot zijn. Inflatie is niet in zicht. De enige reden om de rente te verhogen, is om de FED wat ruimte te geven, om het weer te verlagen, mochten de omstandigheden daar om vragen. Dat er meer dan 0,75% bij komt, lijkt ons niet waarschijnlijk. Andere landen zijn nog niet zo ver als Amerika. In Europa zal de ECB proberen de economie te stimuleren met woorden en beloftes. Wellicht meer aankopen van obligaties door de ECB. En wellicht nog een kleine rente verlaging. Ook in Azië zien wij hetzelfde gebeuren. Al zal China wellicht wat agressiever zijn in het stimuleren van hun economie. Daar is men bezig een consumptie economie te maken, in plaats van een export economie. Dat vergt tijd en vertrouwen. Daar zal men harder moeten werken om het vertrouwen te krijgen. Dus daar verwachten we meer actie dan vanuit Europa en Amerika.  

Valuta’s:

Door de verwachte stijging van de rente in Amerika en de stimuleringsmaatregelen in Europa, zal de dollar verder in kracht blijven toenemen. We sloten het jaar rond de $1,09 ten opzichte van de Euro. Een stuk lager dan vorig jaar. Maar ondanks de sterker wordende dollar in 2015, denken wij dat de dollar nog verder gaat stijgen. Of het net zo hard gaat als in 2014 valt nog te bezien, maar we houden ernstig rekening met een koers van $1,00 dit jaar nog. Wellicht zelfs daaronder. Ook zal de dollar sterker worden ten opzichte van de Japanse Yen. Kortom, Amerika zal de motor worden van de wereldwijde economie. Dat zal zich vertalen in een sterke dollar. Die stijging zal pas stoppen als ook Europa zijn rentes gaat verhogen. En we verwachten dat Europa niet snel met rente verhogingen zal beginnen.

Bedrijfsresultaten:

Net als vorig jaar denken wij dat de bedrijfsresultaten in Amerika zich beter blijven ontwikkelen dan de verwachtingen. Maar door de sterke dollar zullen vooral de middelgrote en kleine bedrijven het veel beter doen dan de internationale bedrijven. Die krijgen toch meer last van concurrentie in het buitenland. Dus onze voorkeur gaat uit naar bedrijven die in de Russell 2000 genoteerd staan. Dat zijn bedrijven die zich vooral richten op de verkoop in Amerika zelf. Door de stijgende dollar kunnen de exporterende bedrijven in Azië en Europa profiteren. Hun producten worden immers door een dalende Euro goedkoper in Amerika. Dat kan er voor zorgen dat ook de Europese beurzen het goed doen. Maar als een Europese index vooral is opgebouwd uit bedrijven die vooral lokaal hun geld verdienen, daardoor zijn we wat voorzichtig met het beleggen in Europa. Maar als Europa de groei weer te pakken krijgt, dan zullen vooral de noordelijke landen het goed gaan doen. Denk dan aan Nederland en Duitsland. Als de late groei van 2015 zich doorzet, dan kan ook Spanje en Italië het opeens goed doen. Rusland is een heel apart verhaal. In 2015 moest deze index fors inleveren, door de afhankelijkheid van de olieprijzen. Maar als de olieprijzen later dit jaar stabiliseren en stijgen, dan zal dat Rusland enorm helpen. Maar alles blijft afhankelijk van de olie prijs. Voor Japan verwachten we ook een goed jaar. Geen super jaar, maar wel een goed jaar, omdat we Amerika verder zien groeien. Amerika zal de aanjager zijn voor de rest van de wereld.

Grondstoffen:

Alles valt en staat met de prijs van olie. Op dit moment staan we net boven de $37 per vat. Omdat de OPEC wil blijven produceren staat de olieprijs heel laag. Zo laag zelfs dat alle OPEC landen verliezen op de verkoop van olie. Hoe lang men dit nog vol houd, weet niemand. Het lijkt erop dat de OPEC lage olieprijzen wil gebruiken om het verdienen van geld door ISIS te verminderen. Of wellicht om marktaandeel te veroveren. Maar tot nu toe doen allen andere landen vrolijk mee. Het beleid wat gevoerd wordt, is niet vol te houden. De grote vraag is hoe lang ze het blijven doen. Mocht men besluiten om toch minder olie op de markt te brengen, dan kunnen we weer terug naar hogere niveaus. Als we kijken naar olie contracten voor de maanden die voor ons liggen, dan zijn alle prijzen hoger dan voor de huidige maand. Men houdt er dus rekening mee, dat de prijzen toch weer gaan oplopen. De gemiddelde prijs om olie uit de grond te pompen, ligt rond de $50. Mochten we daar naartoe terug lopen, dan zouden we in theorie verder op kunnen lopen. Maar olie beheerst het belegt volledig op dit moment. We zien voor de tweede helft van dit jaar toch stijgende olieprijzen. Al zien we niet dat de prijs van ruwe olie richting de $70 zal lopen dit jaar. Voor de prijs van goud zien we een verdere verzwakking. We sloten rond de $1.070 per ounce. Maar door de sterker wordende dollar zien we goud onder de $1.000 terecht komen. Al zien we het niet verder dalen dan $800. Voor de rest zal steenkool onder druk blijven staan en blijven we ver van deze grondstof vandaan. Ook de overige grondstoffen zijn niet aantrekkelijk op dit moment. Er zijn nog teveel producenten. Maar door de lage prijzen, zullen een aantal aanbieders het niet vol kunnen houden. Als die van de markt verdwijnen, dan zal er minder aanbod komen en dat zou wel eens de prijzen kunnen laten stabiliseren, voordat voorzichtig de weg omhoog weer wordt gevonden. Uranium is door de lage energie prijzen ook niet aantrekkelijk. In Japan zijn we weer alle kerncentrales in werking. Maar nieuwe projecten duren nog wel een tijd voordat deze klaar zijn, waardoor er meer vraag naar Uranium ontstaat. Net als in 2014 zal alle aandacht in deze sector uit gaan naar de prijs van olie in 2016.

Regio’s:

We denken dat Amerika een absolute koploper zal zijn in 2016. Men is immers al verder in de economische cyclus dan de andere landen. 2015 was een verloren jaar, dit kwam door de lage olieprijzen. Maar zodra de grondstofmarkten stabiliseren, dan zal Amerika daar toch het meest van profiteren. Europa is na vele jaren van een slecht beurs klimaat ons tweede keus. Vooral Duitsland, Nederland en Engeland zien we als stabiele landen. De zuidelijke landen hebben nog enkele groot vluchtelingen probleem. Dat kost veel geld, iets wat de economische groei daar toch tegen houd. Maar als we kijken naar de economie van het zorgenkindje Griekenland en Spanje, dan zien we daar redelijke groei. Iets wat we een jaar geleden als onmogelijk beschouwden. Dat geeft dus hoop voor Europa. Door de grote export naar Amerika zal ook Japan het goed doen. Voor China geldt dat er nog veel onduidelijkheden zullen zijn. Dit komt door de verandering van een export gedreven economie, naar een binnenlandse consumptie economie. De groei daar, zal dus met horten en stoten gaan. Voor Australië zijn we minder enthousiast, door de lage grondstof prijzen. Rusland is eigenlijk 100% afhankelijk van de ontwikkeling van de olieprijzen. Dat kan dus vriezen of dooien.

 

Beleggingsinstrumenten:

Zodra de olieprijzen stabiliseren, zullen de Exchange Traded Funds van deze sector het goed doen. Nu al zien we dat er geld in de instrumenten wordt gestopt. Ook landenfondsen zullen weer aandacht krijgen. Buiten Amerika zullen de landen fondsen van Nederland en Duitsland in de belangstelling staan. Ook die van Japan. Mandjes van technologie aandelen en bank aandelen zullen in de belangstelling staan. Obligaties zullen een beetje uit de gratie zijn, zeker in Amerika. In Europa zullen obligaties het nog wel goed blijven doen. Aandelen zullen het goed doen. Maar dan vooral die in de technologie sector en de banken. Ook zien we mogelijkheden in de huizenbouw. Want die sector trekt ook goed aan, na jaren van stilstand. Voor de mensen die wat meer risico durven nemen, kijk eens naar de landen fondsen van Spanje, Griekenland en Italië.

Amerikaanse markten:

Als u al belegt in oliefondsen, heb geduld en blijf rustig zitten. De olieprijzen zullen nog wellicht nog onrustig zijn in de eerste helft van dit jaar. Maar na twee zeer slechte jaren, zal er ergens dit jaar een ommekeer komen. Wellicht dat de prijzen van ruwe olie niet heel hard stijgen. Maar de oliefondsen zullen het dan een stuk beter doen dan andere sectoren. Door de stijgende rente, zullen ook de banken het goed gaan doen naar verwachting. Men zal de rente op leningen sneller verhogen, dan de rente op spaar tegoeden. De marge tussen deze twee, is de winst voor de banken. In de technologie hoek kijken we vooral naar de bedrijven die gespecialiseerd zijn in de beveiliging van data. Ook in de biotechnologie zien we mogelijkheden. Vooral nu de rente nog laag is, zal in deze sector veel overnames gaan plaats vinden. Dit geldt eigenlijk voor bijna alle sectoren. Net als in 2015 zullen er grote overnames zijn in 2016. Ook de Amerikaanse bedrijven die zich bezig houden met de binnenlandse markt zullen het goed doen. Qua beurzen zien we onrust in de eerste helft, totdat de olieprijzen de weg definitief naar boven vinden. Pas dan zullen de beurzen echt tot rust komen en stijgingen laten zien. Het zal naar verwachting geen top jaar worden voor de beurzen, maar wel een positief jaar. Maar alles valt en staat toch met de prijs van een vat ruwe olie. Voor de consument is het goed nieuws dat de olie laag staat. Nu moet dat voordeel door gaan werken naar de bedrijven in de economie. Want als we ons geld niet hoeven te besteden aan brandstof, dan zouden we meer geld moeten overhouden voor andere leuke dingen. Dus hopelijk wordt er ook daadwerkelijk meer geconsumeerd. Dan zullen de bedrijven meer omzet hebben en ook meer winst, wat zich zal vertalen in hogere beurskoersen.

 

Wij wensen u een (financieel) gezond 2016 toe, waar al uw wensen mogen uitkomen.