week van 12 december

12-12-2022

De laatste loodjes.

Met nog drie weken te gaan voor dit jaar eindigde de indexen in de afgelopen week in de min. Alleen donderdag was een positieve dag, voor de rest van de week zagen we dalingen. De economie blijft het relatief goed doen. De lonen lopen op en de consumenten blijven besteden. Dat is nu juist wat het stelsel van centrale banken in Amerika (FED) niet wil zien. Deze twee componenten geven aan dat de inflatie langer een rol blijft spelen. Ook de beleggers zagen dit zo. In de afgelopen maand dachten veel beleggers dat er snel een ommekeer zou komen in de forse rentestappen van de FED. Er werd zelfs al uitgekeken dat de FED de rente zou laten dalen in 2023. Maar de cijfers blijven sterk en daardoor mogen we al blij zijn dat de FED kleinere stappen gaat nemen om de rente te verhogen in 2023, maar dalingen zien we nog niet aankomen in 2023. Daarbij komt dat volgende week een aantal belangrijke zaken bekend gaan worden. Op dinsdag komt het consumentenprijsindex cijfer naar buiten (CPI). Dit cijfer geeft aan hoe hoog de inflatie is momenteel. De verwachting is dat dit cijfer een stijging laat zien van 0,3% voor de maand november. Een daling ten opzichte van de maand ervoor met 0,1%. Op jaarbasis is dat een stijging van 7,6%. Verder wordt op woensdag besloten wat de FED gaat doen met de rente in Amerika. De verwachting is dat de FED de rente gaat verhogen met 0,5%. Beide zaken kunnen de beurzen fors laten bewegen. Dus maandag zullen de beurzen naar verwachting dichtbij huis blijven. In de afgelopen week zagen we al dat de beleggers liever cash aanhouden dan vol belegd te zijn. De indexen moesten dan ook terug. Voor de week verloor de Dow-Jones 2,8%. De S&P 500 deed het nog iets slechter, met een daling van 3,4%. De Nasdaq was de grootste verliezer met een daling van 4%.

                                             

Er wordt met spanning uitgekeken naar het CPI cijfer. Als deze hoger uitvalt dan gedacht, dan is de kans groot dat de beurzen de rest van het jaar maar moeilijk kunnen stijgen. Aan de andere kant, valt het CPI cijfer lager uit dan verwacht, dan zal het sentiment meteen omslaan naar positief en de beurzen vleugels kunnen geven. De FED komt dinsdag en woensdag bij elkaar. Hun standpunten zijn al bepaald, dus het CPI cijfer zal weinig toevoegen aan hun standpunten. Wij verwachten dat de FED de rente dus met 0,5% gaat verhogen. Zou men toch de rente met 0,75% gaan verhogen, dan zullen de markten hier negatief op reageren. Alle ogen zijn dan ook meer gericht op de persconferentie welke daarna volgt. De heer Powell zal dan verdere uitleg geven over hoe men 2023 gaat zien. Na deze persconferentie weten we ook hoe de overige drie weken van dit jaar gaan verlopen. De ervaring leert dat de eerste weken van het nieuwe jaar bijna hetzelfde verlopen als de laatste paar weken van het jaar. Mochten we dus positieve geluiden horen, dan is de kans groot dat we toch nog de eindejaarsrally gaan meemaken. Maar mochten de geluiden tegenvallen, dan zullen we voorlopig alleen maar negatieve cijfers zien op de beurzen. Het advies momenteel is dan ook geduld te hebben met de cashposities. Veel mensen denken dat cash verloren geld is. Maar er zijn tijden dat cash je grootste vriend kan zijn. Wij houden dan ook liever nog heel even ons kruit droog om na woensdag een beter idee te hebben voor wat we voor de komende periode gaat gebeuren. Dit jaar zijn we van het ene inflatiecijfer naar het andere inflatiecijfer gegaan. Als we kijken naar verschillende beleggingscategorieën dan zien we het volgende plaatje voor 2022.

Grondstoffen een plus van 22,2%
Dollar ten opzichte van een mandje van valuta’s plus 9,9%
Cash plus 1,3%
Goud min 2,7%
Olie min 4,3%
High yield bedrijfsobligaties min 12,9%
Investment grade bedrijfsobligaties min 15%
Amerikaanse overheidsobligaties min 16,3%
Amerikaanse aandelen min 16,6%
Bitcoin min 68%

We hopen op een positief beeld op het sluiten van woensdag, zodat we het cash aan het werk kunnen zetten. Mocht het onverwacht toch tegenvallen, dan wachten we af totdat we een bodem bereikt hebben en er meer duidelijkheid komt. Gelukkig zien we dat de banken momenteel weer rentes geven op cash geld. Kortom de laatste loodjes wegen het zwaarst, maar na woensdag weten we meer.