week van 26 july

26-07-2021

De drukste week van dit kwartaal.

In de afgelopen week hebben we een achtbaan gezien. Op maandag begonnen de beurzen diep rood aan de week. De Dow-Jones index sloot maandag zeven honderd punten lager dan vrijdag. Ook de S&P 500 en de Nasdaq moesten fors inleveren. Op dinsdag doken de Aziatische beurzen fors naar beneden in reactie op de daling van Amerika, maar gaandeweg kon de schade beperkt worden. Dinsdag tot en met donderdag waren weggelegd om de schade van de maandag te herstellen. Op vrijdag schoten de Amerikaanse indexen verder omhoog om op recordstanden te sluiten. Zowel de Dow-Jones als de S&P 500 en de Nasdaq sloten op een recordstand. Van de negativiteit van maandag was niks meer te merken.

 

Afgelopen maandag leek een waarschuwingsschot te zijn geweest. Zoals we al vaker hebben geschreven zien we de markten oplopen, zonder een 10% daling. “Normaal” zien we zo een daling drie keer per jaar. Maar we hebben zo een daling al meer dan een jaar niet gezien. Om zover te dalen hebben we een katalysator nodig. Die was er maandag niet en daardoor kwamen de koopjesjagers weer in de markten. Maar de indexen hebben even laten zien dat er weinig voor nodig is om de indexen te laten zakken. Tot nu toe is het 50 daags gemiddelde de lijn in het zand. Het 50 daags gemiddelde is wat het zegt. Het gemiddelde van de slotkoersen van een index in de afgelopen 50 dagen. Doordat de indexen oplopen ligt dit gemiddelde lager dan de huidige slotstand. Als de indexen dalen hebben we gezien dat deze niet door dat gemiddelde willen zakken. Zo ook afgelopen maandag.

 

We gaan ons nu opmaken voor de drukste week van dit kwartaal. 165 Bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500 komen met hun kwartaal cijfers naar buiten, waaronder een fors aantal leiders. Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en het moederbedrijf van Google om er maar een paar te noemen, komen allemaal deze week met hun cijfers naar buiten. Veel van deze bedrijven hebben gezorgd dat de indexen op een recordstand staan. Veel van deze bedrijven staan ook op hun hoogste punt, dus laten we hopen dat hun cijfers meevallen, want als deze leiders een steek laten vallen, kan dat grote gevolgen hebben voor alle Amerikaanse indexen. Buiten het kwartaal cijfer geweld hebben we ook nog een bijeenkomst van de FED op dinsdag en woensdag. De verwachting is dat het stelsel van centrale banken in Amerika zo voorzichtig mogelijk over komt. Het is niet de verwachting dat er veel veranderd in hun tekst ten opzichte van de vorige keer. Later dit jaar is er een bijeenkomst van alle leden die de FED maken in Jackson Hole. Daar wordt pas verwacht dat men iets gaat zeggen over het opkoop programma dat men heeft. $160 miljard per maand gebruikt men om obligaties op te koppen om zo de rente laag te houden. Tijdens die bijeenkomst zal men naar verwachting gaan melden dat men dit gaat terug brengen. De verwachting is ook dat pas als dit tot nul is teruggebracht men aan de rente gaat sleutelen. Dus er kan een verassing komen door de heer Powell, maar wij denken dat dit niet het geval zal zijn komende woensdag. Om twee uur wordt de uitkomst van de vergadering bekend gemaakt. Mocht dit al niet genoeg zijn, dan hebben we ook nog een aantal macro economische cijfers die deze week naar buiten komen. Ook die kunnen de markten beïnvloeden. Dus deze week gaat de boeken in als de drukste week van dit kwartaal. Een die de toekomst van de indexen zal bepalen. Gezien de actie van afgelopen maandag en het vervolg de rest van de week, schatten wij in dat dit NIET de week wordt van de grote correctie. Maar dat deze in september of oktober gaat komen. De weg van de minste weerstand is naar boven toe. Er is alleen een grote “maar”. De koersen van de grote bedrijven zijn klaar voor perfecte kwartaal cijfers. Dus cijfers die de verwachtingen overtreffen. Mochten twee of meerdere van de grote bedrijven een tegenvaller noteren, dan zullen we het hierboven geschreven stuk moeten herschrijven. Want dan hebben we wellicht de katalysator die de indexen onderuit kunnen halen. Maar wij denken dat dit niet het geval is. Wij gebruiken deze periode wel om hier en daar winsten te nemen om met relatief veel cash de september maand in te gaan.