week van 4 mei

4-05-2020

April voorbij, “sell in May and go away”?

Afgelopen vrijdag begonnen we aan een nieuwe maand. De maand april kwam donderdag ten einde. De S&P 500 liet in april een stijging zien van 12,7%. Dat was sinds 1987 niet meer voorgekomen. De markten hadden er zin in, maar op vrijdag kwam de realiteit toch naar boven. De beurzen zijn fors gestegen in de afgelopen periode, na een periode van extreme dalingen. De S&P 500 kwam boven de technische weerstandsgrens heen van 2.900 punten. Voor ons was dat een signaal om te verkopen. We hebben hetzelfde onheilspellende gevoel als dat we in januari hadden. Een aantal seinen staat op rood, maar niemand die er naar kijkt. Wij wel. Op vrijdag doken de beurzen naar beneden. Niets spectaculairs, maar alle winsten van de afgelopen week gingen verloren. De Dow-Jones en de S&P 500 sloten beiden 0,2% lager ten opzichte van vorige week vrijdag. De Nasdaq liet een daling zien van 0,3% voor de week. Al met al valt de daling wel mee.

 

De technische analisten hadden een lijn in het zand getrokken rond de 2.900 punten voor de S&P 500 index. Deze weerstand heeft in het verleden al vaak lang stand gehouden. Dat het technische plaatje klopt met het fundamentele plaatje komt niet vaak voor. Maar deze week hadden wij het idee dat de markten te hard, te ver in een te korte periode is gestegen. Daarbij zien we net als in januari dat de goudprijs oploopt en de rente naar beneden komt. Dit rijmt niet met elkaar. Ons idee is dat niet de goud- of de obligatie markten het “fout” hebben, maar dat de aandelen markten het fout zien. Het frustrerende is dat de aandelen markten het soms lang “fout” hebben. Waren dit de enige tekenen? Nee, het aantal bedrijven dat steeg in de afgelopen periode ten opzichte van het aantal aandelen dat gelijk bleef of daalde werd steeds kleiner. Dus minder aandelen zorgde ervoor dat de beurzen stegen. Daarbij zagen we de omzetten afnemen. Als klap op de vuurpijl zagen we dat vooral de speculatievere aandelen het goed deden op kleine orders. Dat houdt meestal in dat particulieren de markten kopen. Als particulieren de laatste zijn die kopen, terwijl de professionele partijen in geen velden of wegen te bekennen zijn, is het tijd is om te verkopen. Betekend dit dat de beurzen nu zullen dalen? Nee, het kan zo zijn dat net als in januari de beurzen nog fors kunnen stijgen, maar wat het ons zegt is dat de lucht steeds ijler wordt. Wij kiezen er dan ook voor om langs de zijlijn te gaan staan. Wellicht moeten we later hoger inkopen, maar de winst/ risico verhouding ligt compleet verkeerd momenteel. Wij denken dat we wellicht nog 15% kunnen zakken. Zolang het virus de wereld in zijn greep houdt, blijft het optimisme voor de aandelenmarkten ons verbasen. Wij zijn managers van risico, dus dat doen we dan. We gaan weer terug naar rond de 80% cash en wachten rustig af. Het virus is nog niet verslagen. Amerika speelt met de gedachte om China aansprakelijk te stellen voor deze hele epidemie. Kans is dus groot dat er wellicht weer handelsproblemen gaan ontstaan. De prijs van een vat olie is deze week met 16.8% opgelopen. Maar ten opzichte van 31 december 2019 tot en met het slot van vrijdag is de prijs bijna 68% gedaald. Er zijn nog genoeg onzekerheden die voorkomen dat we met de meute mee willen doen om aandelen te kopen. Wij denken dat we nog één keer een forse daling te zien gaan krijgen, voordat we in een langzamer tempo weer gaan stijgen. Op veel plaatsen in de wereld worden de teugels een beetje los gelaten. De toekomst zal leren of dit te vroeg was, of dat de mensheid welwillend is om zich aan te passen. Maar mochten het aantal nieuwe gevallen weer toenemen, dan zal het vieren van de teugels snel teruggedraaid worden. Daarmee ook de hoop op een snel herstel van de economie. Let op het FOMO verhaal. Oftewel, “fear of missing out”. Speel op veilig en neem winsten of beperk uw verliezen. Stil zitten is geen optie.

 

Een kleine noot wat betreft Curaçao. Langzaam gaan we ook hier open. Maar vooral sectoren die werkelijk niks bijdragen aan de economie. De economische kant van de crisis is schokkend! Totaal geen visie en besef van werkelijkheid! Jammer hoe een klein eiland met veel mogelijkheden en eigenlijk geen besmettingen kapot wordt gemaakt. Mensen zijn flexibel, maar wanhopig. Wat doet de regering, de dry-cleaning mag was gaan ophalen en de car-wash mag open. SERIEUS? Dit gaat onze economie redden??

Ik heb hier maar één woord voor: ONKUNDE!