week van 30 maart

30-03-2020

Onzekerheid troef.

Na een brute periode in de afgelopen weken, zagen we wat hoop glinsteren. De centrale banken deden grote stappen om de liquiditeit voor de banken en de economie te behouden en landen zorgde ervoor dat er stimuleringspakketten kwamen om de economie te redden. Of het genoeg is, de toekomst zal het leren. Het Corona virus heeft de wereld in zijn greep. China bedankt! Geen schot gelost en toch heeft China de wereld in één klap veranderd. In de afgelopen week kwam er weer hoop op de beurzen. De beurzen kijken altijd vooruit. Dus al lijkt het erop dat de virus nog niet overwonnen is, de beurzen zijn al bezig om verder vooruit te kijken. Of we de stijgingen door kunnen laten gaan is een andere vraag. Maar even terug naar de afgelopen week. Dinsdag, woensdag en donderdag waren topdagen op de beurs. Op vrijdag moesten we wat terrein prijs geven, maar ondanks de daling van vrijdag konden de Amerikaanse indexen een forse plus voor de week noteren. De Nasdaq steeg 9,1% voor de week. De S&P 500 deed het nog beter, met een stijging van 10,3%. De Dow-Jones was de grootste stijger, met een stijging van12,8%. Ondanks deze stijgingen zijn we nog een flink eind verwijderd van de record standen die we in februari zagen. Het lijkt zover weg dat we die standen zagen! De Dow-Jones moet 26,8% stijgen om weer een record te kunnen noteren. De S&P 500 is 25% verwijderd van een record stand. De Nasdaq hoeft “maar” 23,6% stijgen om weer een record te kunnen noteren.

 

Voor de komende week staan er veel macro economische cijfers op de agenda. Veel cijfers zullen natuurlijk dramatisch zijn, door alle lockdowns die we zien. Wij zien deze cijfers meer als ruis, dan cijfers waar we beslissingen op gaan maken. We zitten in een uitzonderingsituatie en zo moeten we de cijfers ook bekijken. Het belangrijkste nu is om het hoofd koel te houden en het virus onder controle te krijgen. Verder is het zaak om te bedenken welke bedrijven profiteren van deze tijden. Als simpel voorbeeld hebben we al een paar keer Netflix, Facebook en Zoom genoemd. Maar er zijn natuurlijk meer bedrijven die profiteren van thuis werken. De grote vraag is of we de bodem gezien hebben. Dat hangt af van hoe en of we het virus kunnen beteugelen. Zodra we positieve signalen zien, staan wij niet verbaasd als we nu nog eens 15% kunnen stijgen in een korte tijd. Maar als we meer en meer overspoeld worden met mensen die naar het ziekenhuis moeten en bedrijven die niet genoeg steun krijgen om deze tijd uit te zingen, dan kunnen de beurzen nog naar een nieuwe bodem gaan zoeken. Wij denken zelf dat we wellicht nog één keer de bodem zullen testen, voordat we weer verder omhoog zullen gaan. Bedrijven staan bekend om snel te kunnen schakelen als de omstandigheden daar om vragen. De omstandigheid vraagt daar duidelijk om!Kortom wij zijn niet pessimistisch voor de beurzen!

 

Een kleine noot wat betreft Curaçao. Sinds zondag hebben ook wij een lockdown. Wat ons zorgen maakt is dat Curaçao al een hele wankele economie had voordat het virus in de lucht kwam. We hebben een aantal gevallen, maar het leek erop dat we het wel onder controle hadden. Het leek er ook op dat het merendeel van de mensen genoeg afstand hielden. Dat alle hotels dicht moesten, zal een zware klap zijn voor de economie en de mensen die naar huis gestuurd werden, zullen toch betaald moeten worden. Willen we nog hotels over hebben, als het virus weer weg is, zullen ook de hotels geholpen moeten worden. De restaurants waren flexibel en boden afhaal mogelijkheden aan. Hierdoor kon nog een grote groep mensen werken en geld verdienen. Nu we in totale lockdown gaan, zijn wij benieuwd hoe we dit gaan betalen! Nederland zal helpen in de vorm van een lening, maar een lening moet terug betaald worden. De kosten van de lockdown zullen enorm zijn en vele bedrijven zullen voor goed hun deuren gaan sluiten. De volksgezondheid staat voorop, maar of alles afsluiten het juiste middel is? Wij zijn bang voor de (economische) gevolgen. Let op uw veiligheid, want we merken nu al dat de mensen een kort lontje hebben. Wij wensen u veel gezondheid en kracht toe!