week van 6 mei

6-05-2019

Import heffingen.

In de afgelopen week zagen we dalingen en stijgingen. Woensdag en donderdag moesten de beurzen terug door de FED. Op vrijdag vierden de beurzen feest, omdat de macro economische cijfers zo goed waren. Dat zorgde ervoor dat de Nasdaq op een record stand sloot. Het nieuwe record is nu 8.164 punten. De S&P 500 haalde net niet een nieuw record op vrijdag. Voor de week moes de Dow-Jones 0,1% prijs geven. De Nasdaq en de S&P 500 stegen beiden 0,1% voor de week.

 

In de afgelopen week moesten de beurzen dus terug op woensdag en donderdag. De S&P 500 en de Nasdaq stonden woensdag nog in de plus, totdat de heer Powell van de FED het woord nam. Deze maakte het duidelijk dat met de huidige situatie de FED de rente NIET zou verlagen. Als trouwe lezer weet u dat wij dit ook niet verwachten. Eind 2018 dacht iedereen dat de FED de rente in 2019 met 0,2 of 0,3% zou gaan verhogen. In ons vooruitzicht hadden wij toen al voorspeld dat de rente gelijk zou blijven dit jaar. Dat men nu dacht dat de rente verlaagd zou worden is wel ver gezocht. De economie draait in Amerika prima. Dat sommige cijfers wat zwakker waren in het afgelopen kwartaal kwam voornamelijk door koud weer en de sluiting van de overheid voor de langste periode in de Amerikaanse geschiedenis. Dus tijdelijke factoren. Iets wat de heer Powell ook aan gaf. De werkeloosheid cijfers van vrijdag onderstreepte dat ook. In Amerika is de werkeloosheid sinds 49 jaar niet meer zo laag geweest!! Dus dat de FED een pas op de plaats maakt is meer dan logisch. Veel beleggers zijn verwend geraakt in de afgelopen jaren dat de FED de aandelen markten ondersteund. Maar met de huidige ontwikkelingen gaan we gewoon weer terug naar zoals het altijd was. Namelijk de FED is er om de dollar te beschermen en niet om de beurzen te redden. Maar veel beleggers zijn te jong om dit nog mee te hebben gemaakt. Voor de oud gediende is dit terug naar de bron en dat betekend dat de beurzen makkelijker te voorzien zijn.

 

Wat we niet voorzien hadden was het twitter bericht op zondag van de heer Trump. Deze vindt dat de onderhandelingen met China te lang duren en dat China nu op de valreep weer wil verder onderhandelen. Hij kondigde aan dat komende vrijdag meer import heffingen ingevoerd gaan worden ter waarde van $200 miljard. Dit zal het vertrouwen geen goed doen. Vorige week gingen we er nog vanuit dat we wellicht komende vrijdag een klein akkoord zouden krijgen. Maar die kans is nu wel kleiner geworden. De futures doken met dit nieuws meteen fors naar beneden. De stijgingen van het eerste kwartaal van de indexen konden we voor een groot deel toeschrijven aan het optimisme van de onderhandelingen. Maar nu moeten we even weer pas op de plaats maken. De andere pijlers van de stijging blijven tot nu toe nog intact. Een sterke economie en beter dan verwachte kwartaal cijfers. Over kwartaal cijfers gesproken, de afgelopen week was de drukste week voor de kwartaal cijfers. Voor de komende week komen 50 bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500 nog met hun cijfers naar buiten. De weken daarna wordt rustiger. Het lijkt ons geen goed idee om maandag in paniek aandelen te verkopen. Laten we even zien wat er gebeurd met de aankondiging van de heer Trump. Wellicht valt het allemaal mee en kunnen we later in de week de weg naar boven weer inslaan. Maar paniek is een slechte raadgever. Zodra we meer informatie hebben, wordt het beeld duidelijker en kunnen we rustig een besluit nemen. Maar op opening verkopen, is nooit een goed idee geweest.