week van 6 april

6-04-2020

Virus blijft de markten bepalen.

Vorige week hadden we forse stijgingen, onze angst was dat we weer een groot deel van die stijgingen zouden verliezen in de afgelopen week. Gelukkig bleek dat niet het geval. De markten moesten wel terug, maar konden de schade beperkt houden. Op dinsdag sloten we het eerste kwartaal af. Door de forse stijging de week ervoor lijkt de schade mee te vallen. Met de slotkoersen van dinsdag verloor de Dow-Jones 23,1% voor het eerste kwartaal. De S&P 500 verloor 20% en de Nasdaq 14,2%. Olie verloor 66% in het eerste kwartaal. Het aantal aanvragen voor een werkeloosheidsuitkering was hoog met een toename van 6,6 miljoen mensen in Amerika. De week daarvoor waren het al 3,3 miljoen mensen die een eerste aanvraag deden. Dat komt neer op bijna 10 miljoen mensen die in Amerika een uitkering aanvroegen in 2 weken tijd! Dat is ongeveer 10% van de werkende bevolking in Amerika. Met al dit nieuws hielden de beurzen de schade beperkt. De Dow-Jones verloor voor de week 2,7%. De S&P 500 verloor voor dezelfde periode 2,1% en de Nasdaq verloor 1,7%.

                                  

Vooral de olie sector had het zwaar in het eerste kwartaal. Veel bedrijven zoeken naar mogelijkheden om te blijven bestaan. De OPEC en Rusland zouden maandag de koppen bij elkaar stoppen om te zien of men een overeenstemming kan krijgen. Op dat nieuws liepen de olieprijzen in de afgelopen week met 32,7% op. We sloten op vrijdag op een stand van $28,34. Eerder in de week doken we net onder de $20. Wij denken dat de OPEC en Rusland tot een akkoord gaan komen. Bijna iedereen is blij met een lage olie prijs, maar nu het leven bijna tot stilstand is gekomen, kunnen maar weinig partijen profiteren van de lage olie prijs. Amerika heeft nog het meeste last van een lage prijs. Hun kosten om olie te winnen liggen hoog in vergelijking met de kosten die de OPEC landen en Rusland moeten maken om olie uit de grond te krijgen. Als de olie industrie in Amerika omvalt, komen er nog veel meer banen op de tocht. Iets wat niet in het voordeel is voor de heer Trump. Deze doet er dan ook alles aan om de OPEC en Rusland te bewegen om overleg te voeren en te komen tot een productiebeperking. In de komende week zal buiten de olie alle aandacht zijn op het Corona virus. Het lijkt erop dat de beurzen langzaam maar zeker stabiliseren. De dagelijkse uitslagen blijven wel groot, maar we zien de angst afnemen. Veel markt strategen denken dat we de bodem van drie weken geleden nog een keer gaan testen. Maar juist omdat veel mensen dat denken, doen de beurzen meestal wat anders. Wij denken dan ook dat we de bodem bereikt hebben en dat de beurzen vooruit kijken. De beurzen staan bekend meestal zes maanden vooruit te kijken. Deze situatie is echter uniek. Niemand op de beurs heeft dit ooit eerder meegemaakt, dus het is afwachten wat de beurzen doen. Maar mensen kunnen zich snel aanpassen en de bedrijven ook. Hebben we de piek bereikt met het Corona virus? Wij den ken helaas van niet. Hebben we het dal bereikt in de beurzen? Wij denken van wel. Deze week zijn de Amerikaanse beurzen op vrijdag gesloten. De week daarna komen de eerste kwartaal cijfers naar buiten. Veel mensen zullen hun kruit droog houden en voorzichtig aandelen kopen. Men zal dit gefaseerd doen, omdat niemand weet wat er gaat gebeuren. De meeste beleggers hebben redelijk veel cash langs de zijlijn staan. Dit zal langzaam maar zeker weer in de aandelen markten gestopt gaan worden. In de afgelopen week hebben we al een aantal namen genoemd. Bedenk welke bedrijven het meest profiteren van het fijt dat we thuis moeten zitten en de straat niet op kunnen. Wellicht moeten we dit nog drie weken of langer doen. Dus u kunt uw eigen kooplijstje gaan samenstellen.

 

Een kleine noot wat betreft Curaçao. Het aantal mensen die besmet zijn met het virus neemt af, wat belangrijker is, er zijn geen nieuwe gevallen bij gekomen. De komende week kunnen we de straat nog niet op. Maar als de overige zieken beter worden, dan zullen de maatregelen opgeheven worden. Met die verstanden dat de luchthaven dicht zal blijven voor vliegtuigen, om besmetting vanuit het buitenland te voorkomen. Maar als niemand het op Curaçao meer heeft, kunnen we elkaar ook niet aansteken. Dus hopelijk kunnen de winkels en bedrijven snel weer open, zodat eigenlijk alleen de hotels en de bedrijven die afhankelijk zijn van het toerisme het nog zwaar hebben. Onze oproep is dat zodra het kan, besteed zoveel mogelijk bij de lokale bedrijven. Die hebben het hard nodig!